Overzicht is inzicht #nospendchallenge

Inmiddels ben ik bijna 50 jaar oud of jong u mag het invullen. En voor het eerst heb ik tot op de cent nauwkeurig op een rijtje de in en uitkomsten. Mede door de groep meer-geld, minder stress- budgettips op facebook waar de no-spend,challenge maand deze maand begon en ik aan mee wilde doen heb ik overzicht en inzicht gekregen.

Wat een berg tips komen er voorbij en wat een geweldig goede blogs. Dus vanmorgen op deze zeer druilerige morgen even alle rekeningen nog gecheckt en ik kan deze maand al zien dat ik op een plus van 700 euro uitkom. Normaal zouden we deze maand op vakantie gaan maar omdat ik geen overzicht had en een stapel (blauwe enveloppen) rekeningen dacht ik al maanden van tevoren zwaar in de min te komen, een gigantische steen op de maag was het gevolg.

Nu zegt men toeval bestaat niet maar toen kwam ik de groep tegen op facebook en ik had al besloten dat ik alles op een rijtje moest krijgen maar durfde bijna niet te gaan kijken omdat ik bang was voor een zeer teleurstellende uitkomst en nu blijk het maar liefst het heel anders te zijn. Ik noem het de kop in het zand steek theorie, wat je niet ziet is er niet, idioot natuurlijk maar vermoed dat ik niet de enige ben. Ik gaf te gemakkelijk geld uit is wel mijn conclusie, onnodig en overbodig. En niet eens aan rare dingen ofzo, geen schoenenverslaving of kleding tot aan de hemel gestapeld.. in tegendeel ik dacht dat ik altijd al zuinig was, met mijn kopen bij de kringloop en zelf altijd koken.. maar een terrasje hier en daar, en vaak eropuit, altijd wel iets voor de kids kopen, en teveel boodschappen, 4 luxe kaasjes terwijl 1 ook lekker is, lunch kopen terwijl meenemen echt bizar scheelt en noem maar op, al die kleine beetjes is dus een flink bedrag.

Dus vanmorgen 2 spaarrekeningen geopend, 1 voor vakantie voor volgend jaar want we willen heel graag nu de pubers nog meegaan een wat uitgebreidere vakantie gaan doen, en 1 voor algemene onvoorziene kosten. En ook de extra flexibele hypotheek word afgelost. Op alle rekeningen wordt nu vanaf deze maand 100 euro gestort. En eventuele bedragen die nog “over zijn” aan het einde van de maand ga ik ook naar deze rekeningen overmaken.

Ik raad iedereen aan.. ga er even voor zitten en zet alles op papier,

 • zet op papier wat je netto inkomen is, je vaste lasten, je jaarlijkse lasten dan zie je in 1 keer wat je te besteden overhoud
 • maak een boodschappenbudget,
 • een week en of maandmenu,
 • maak wekelijks een boodschappenbriefje( aan de hand van je weekmenu) in de routing van de winkel, houd je aan dit briefje, vermijd impulsaankopen
 • geef jezelf een klein bedrag zakgeld indien mogelijk,
 • maak een paar spaarpotjes digitaal (spaarrekeningen) al is het maar een paar euro echt alle beetjes tellen. Een ouderwetse spaarpot mag natuurlijk ook! aparte potjes voor onvoorziene kosten, vakantie, studie bv..
 • betrek je gezin erbij, vertel hoe en waarom en wat je doel is, samen doen maakt sterk. zoek eventueel een maatje een vriendin of kennis die met je mee doet
 • en wees niet te streng, lukt het een week niet, begin de week daarop met goede moed weer, of stel je budget iets bij als je denkt er echt niets meer aan kunt veranderen
 • plan lange termijn uitgaven, je weet tenslotte al het hele jaar wanneer kerst sint en verjaardagen vallen, maar ook wanneer elk jaar de schoolkosten om de hoek komen kijken, leg daar het hele jaar iets voor weg dan is het niet zo een groot bedrag ineens.
 • maak meer zelf, koop geen pakjes en zakjes in de winkels, dikwijls bestaan die uit bindmiddelen, suikers, zouten en smaakmakers, dit kan je allemaal zelf ook net zo snel maken en scheelt bakken met geld.. over gezond heb ik het dan nog niet eens.

 Ik weet heel goed dat rondkomen en sparen soms bijna onmogelijk is door de situatie waar mensen in terecht kunnen komen door allerlei redenen, als kind dit aan de lijve ondervonden. Ik zou willen dat mensen elkaar niet zouden veroordelen om hun financiële positie, iedereen kan door een paar gebeurtenissen heel snel in de problemen komen en dan is een helpende hand of een luisterend oor voor mensen goud waard. Help elkaar daar waar het kan dat maakt het leven een stuk fijner en te dragen als je het wat moeilijk hebt. En durf om hulp te vragen aan je omgeving, familie, vrienden, werkgevers etc. Mensen willen vaak veel meer doen voor je dan je denkt en kunnen je vaak ondersteunen met bv een maaltje uit de moestuin, kleding voor je kinderen, meubels of witgoed, alleen moeten ze het wel weten dat je hulp kunt gebruiken. Om een helpende hand vragen is geen schande, het is menselijk.

link naar de no-spend-challenge op Facebook 

Www.meergeldminderstress.nl de site van Sjoukje Bakker voor meer informatie.

 Huisgemaakt mijn groep op facebook met zowel recepten voor voeding als huishoudelijke artikelen, koken zonder pakjes en zakjes, gezond en lekker

Advertenties

8 Comments

 1. Wat geweldig om te lezen! Ongelooflijk hoeveel het je oplevert en dan bedoel ik niet alleen geld. Ik vond ook altijd dat wij niet buitensporige spenders waren. Maar toch kun je met heel veel zuiniger gewoontes uiteindelijk veel besparen. Ik kom dingen in huis tegen waarvan ik nu denk ‘dat zou ik niet zo snel meer kopen’. Zo kochten wij jaren geleden een Wii (man vond het leuk en ik had de vooruit-maar instelling). Hartstikke leuk, maar om nou te zeggen dat het z’n geld meer dan waard is geweest? neuh ook niet.
  Toevallig (of niet) gingen mijn gedachten deze week ook naar het budgetteren. Het is echt heel belangrijk om inzicht te hebben. Dan kun je een plan trekken.
  Super bezig!

  Liked by 1 persoon

 2. Je inspireert mij enorm. Maak wel ieder jaar al een lijst van de uitgaven. Sommigen komen per week (huishoudgeld bijv) sommigen per maand (verzekeringen, hypotheek, 2xtanken hooguit, collectebonnen kerk, water etc, sommigen per kwartaal (krant, adoptiekindje) en sommigen per jaar (Woz etc) Dan nog de kapper om de zes weken. Dochterlief doet het haar van mijn man tegenwoordig, super. Scheelt weer 20 euro. Ik weet precies wat wanneer komt. Maar door verhuizing boodschappengeld aardig losgelaten. Man, het vliegt je portomonnee uit 😦 Dat ga ik sowieso weer strak aanhalen, doe nu 1 per week boodschappen, dat scheelt heel veel (bij mij dan) Zitten helaas met dikke factuurfraude keuken, vandaar dat ik echt overal op moet letten op dit moment. Gaan wel met vakantie, kinderen hoeven niet te betalen, vind het veel te leuk dat ze allemaal nog mee gaan (5 kinderen en twee aanhang) Die werken moeten wel 1 x per week koken voor de hele bups (en betalen natuurlijk) Dat scheelt én geld voor mij én ik kan ook eens lekker neerploffen als we na een dag uit thuiskomen (win-win ;)) En ik neem van thuis broodbeleg mee (dat is in Italië best duur) en frisdrank heb ik al gehamsterd bij de AH. Een krat pils mik ik ook nog in de auto, nu een tientje bij AH. En ik haal een zooi koeken bij de Aldi. Pubers hebben altijd honger, er gaat aardig wat doorheen. Op vakantie wil ik niet te moeilijk doen. maar ik krijg wel buikpijn als ik het niet in de hand heb. op vakantie ligt heel erg op de loer dat je maar van alles in je kar mikt en je bij de kassa je naar schrikt (bij mij dan) En dan kopen we heus daar ook lekkers hoor, voor diegene die nu medelijden krijgen 😉 Maar ik bespaar zo toch aardig wat. In Italië gaan we naar een broodfabriek. Zo leuk en lekker. Ze wegen het brood. Dus we eten daar heel veel lekker luxe bolletjes, het is daar niet duur. We hebben daar een oven, ik bak ook wel cake en boterkoek. Af en toe die heerlijke geur door het huis, ik ben er verslaafd aan, haha. De Granola gaat ook mee, lekker met dikke yoghurt en vers fruit

  Liked by 1 persoon

  1. Ja die pubers is wat.. bodemloze putten maar inmiddels heb ik ze ook enthousiast gemaakt en bewuster dat scheelt bizar veel zie ik nu al aan het verbruik van frisdrank bv. Ze mogen er best een beetje in mee doen vind ik. In ieder geval een fijne vakantie voor iedereen gewenst en mooi weer in Italië! Geniet ervan!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s